Jouw Stem
in de Raad

Jouw Stem in de Raad

Stemmen

Dit plan wordt besproken in de volgende vergadering!

Als inwoner moet je af en toe gratis de auto van je visite kwijt kunnen

Door Detleff Mellies
19 januari 2019

Parkeervergunningen zijn duur, en gaan er vanuit dat je heel vaak bezoek krijgt. Mogen wij niet zorgeloos een keer visite krijgen?

Even familie of vrienden op bezoek op de zaterdagmiddag, maar je woont in een schilwijk. Plek genoeg, maar je hebt geen vergunning van € 60 voor die ene keer dat iemand van buitenaf moet komen.

Aan de straat parkeren kan wel, voor €2,-, en je visite moet elke paar uur weer opnieuw naar de parkeerautomaat. Of ze parkeren bij de Ikea, dat is dan een kwartier lopen. Vervelend voor oma, die is slecht ter been. P+R dan maar? Maar ook daarmee kom je niet in de buurt van thuis. Intussen zie je genoeg open parkeerplekken.

Groningen heeft voor het centrum en de schilwijken een streng parkeerbeleid om te voorkomen dat forenzen de straten volparkeren en inwoners bij thuiskomst geen plek kunnen vinden. Daarvoor betaal je als inwoner van het centrum € 250 per jaar, of € 90 per jaar voor de schilwijken.

Maar voor die paar keer per jaar dat je visite krijgt, ben je twee derde van een volledige vergunning kwijt, namelijk € 60. Of €48 voor een weekje. Of € 9 per dag. Dan kun je het kenteken van je visite aangeven op de website van de gemeente, en krijgen ze geen boete.

Het weren van forenzen uit de straten hoort de parkeerplekken vrij te houden voor de mensen die er wonen. Moet daar meteen zo'n hoog bedrag tegenover te staan?

Balans

Het is goed denkbaar dat er ook te weinig plekken zijn als iedere inwoner een auto in gebruik heeft, en daarnaast relatief vaak bezoek krijgt. Of dat hele parkeerdagen worden 'doorverhandeld' aan forenzen, op naam van een inwoner. Er is immers een reden waarom er zulke stricte regels zijn. Het is wel belangrijk dat je bij thuiskomst nog redelijk in de buurt kunt parkeren.

Af en toe gratis

Ik stel voor dat het aanmeldsysteem voor kentekens van bezoekers gratis wordt gemaakt, met een beperking in het aantal (aaneengesloten) uren. Maak het bijvoorbeeld mogelijk om gratis 6 uren per maand toe te kennen aan kentekens. Daarmee kunnen mensen 'af en toe' bezoekers ontvangen, zonder meteen moeilijk te hoeven doen.

Dit maakt inwoners geruster, maakt het aantrekkelijker om banden met familie sterk te houden, en helpt een beetje tegen het vereenzamen van de Stadjer.

Locatie

Argumenten

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.